Na tropie dietetycznych udek z jabłkami i bananami

Na tropie dietetycznych udek z jabłkami i bananami

Składniki:

  • 1. 6 udek z kurczaka
  • 2. 3 jabłka
  • 3. 5 bananów
  • 4. 1 strąk czerwonej papryki
  • 5. 1 strąk zielonej papryki
  • 6. 1 duża cebula
  • 7. 2 ząbki czosnku
  • 8. Szklanka mleczka kokosowego
  • 9. Niepełna szklanka bulionu drobiowego
  • 10. 2 łyżki przyprawy curry
  • 11. 3 dag świeżego imbiru
  • 12. 1 łyżka chili
  • 13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Udka umyć i osuszyć; natrzeć solą, pieprzem i curry. Imbir obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i wraz ze skórką pokroić na plasterki. Papryki oczyścić z pestek, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Banany po obraniu pokroić w plasterki.
Do żaroodpornego naczynia włożyć papryki, obrane ząbki czosnku, cebulę, jabłka, banany a na wierzchu ułożyć przyprawione udka. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i wstawić danie na pół godziny. Po tym czasie wlać mleczko kokosowe i bulion i zapiekać jeszcze 20 minut.

Na tropie dietetycznych udek z jabłkami i bananami
Już oceniłeś artykuł.