Kurczak w najsmaczniejszych odsłonach | Na Tropie
Strona główna » Kobieta » Kurczak w najsmaczniejszych odsłonach

Kurczak w najsmaczniejszych odsłonach

Kurczak w najsmaczniejszych odsłonach

Polędwiczki, filet, pieczone udka, aromatyczne nóżki czy soczyste skrzydełka – miłośnicy kurczaka mają w czym wybierać. Niskokaloryczne, chude mięso drobiowe jest idealną podstawą wielu smacznych dań, a do tego jest cennym źródłem białka i witamin. Przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na dania z kurczaka, które zadowolą każde podniebienie.

1. ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM

Doskonała potrawa do podawania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do rolady możesz dorzucić coś, co lubisz – świetnie sprawdzą się np. pieczarki lub szpinak. Przygotowanie zajmie Ci około 40 minut, a całość wystarczy nawet na 10 porcji.

Zacznij od przygotowania masy serowej, z której stworzysz materiał na roladę. Potrzebujesz:

– 350 g starkowanego żółtego sera
– 4 jajka
– 2 łyżki majonezu

Miksuj jajka przez kilka minut, a gdy uzyskasz jednolitą masę – dodaj majonez. Na koniec dodaj drobno starkowany żółty ser i dokładnie (ale delikatnie!) wymieszaj wszystko do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę i piecz w temp. 180 stopni przez 20 minut.

Pora na farsz. Przygotuj:

– 3 piersi z kurczaka
– 1 cebulę
– przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę
– 2 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku

Cebulę podsmaż na tłuszczu, a mięso rozbij i przypraw tak, jakbyś robiła zwykłe kotlety. Na upieczonym placku serowym ułóż mięso w taki sposób, by przykrywało niemal całą jego powierzchnię. Dodaj podsmażoną cebulkę, natkę pietruszki i Twoje ulubione dodatki. Na koniec zwiń roladę i ułóż na blaszce (koniecznie złączeniem do dołu). Tak przygotowaną roladę piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. To wszystko!

2. SOCZYSTY KURCZAK CURRY

To szybkie i proste danie doskonałe do podania na obiad lub kolację. Jego przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a smak jest naprawdę wyśmienity! Oto składniki, których potrzebujesz:

– 2 piersi z kurczaka
– 2 łyżki oliwek
– czosnek
– cebula
– pieprz, sól, ostra papryka
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżeczki curry
– mleczko kokosowe

Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. W tym celu wymieszaj 3 łyżki oleju z sokiem z cytryny, ostrą papryką, imbirem i rozgniecionym czosnkiem. Mięso pokrój w kostkę, zalej marynatą i wstaw do lodówki na 25 minut. Podczas gdy kurczak będzie nasycał się aromatem przypraw, posiekaj cebulę i przekrój oliwki na pół.

Na patelni podsmaż cebulę do zeszklenia, a następnie dodaj zamarynowane kawałki kurczaka i smaż aż się zarumienią. Pora na przyprawy. Dodaj kurkumę, pieprz, cukier i smaż wszystko jeszcze przez 6-7 minut. Na koniec wlej mleczko kokosowe, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś całość przez kilka minut do zgęstnienia sosu. Dodaj oliwki, przypraw solą i gotowe! Tak przyrządzonego kurczaka podaj z ryżem i dodatkami wedle własnego uznania.

3. KURCZAK PIECZONY W PIWIE

To prawdziwa gratka dla wielbicieli chrupiącej skórki, aromatycznego mięsa i smakoszy prawdziwego ciemnego piwa. Według poniższego przepisu możesz przyrządzić całego kurczaka, same udka lub skrzydełka czyli wybrać to, co lubisz najbardziej. Potrzebujesz:

– 600 g mięsa z kurczaka
– łyżka masła
– 3 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 szklanki ciemnego piwa
– ziele angielskie
– sól, pieprz, tymianek i słodka papryka do smaku

Przygotowanie tej potrawy jest bajecznie proste i nie powinno zająć Ci więcej niż 20 minut. Na początek rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. W brytfannie rozpuść masło i dodaj do niego cebulę, by się zeszkliła. Umytego kurczaka dokładnie osusz papierowym ręcznikiem i umieść w brytfannie – dodaj czosnek, przyprawy i zalej piwem. Od czasu do czasu przewracaj kurczaka, by zapobiec jego wyschnięciu. Po 35 minutach pieczenia danie jest gotowe – nasycone aromatem przypraw, piwa, z chrupiącą złotą skórką.

Smacznego!

Oceń ten artykuł.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *