Gorące

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa to dieta zalecana głównie osobom chorującym na cukrzycę. Mogą ją jednak stosować także osoby zdrowe. Głównym zaleceniem w diecie jest spożycie śniadania nie później niż dwie godziny po przebudzeniu. Zasada dotyczy także kolacji. Osoby stosujące dietę cukrzycową bazują głównie na tłuszczach pochodzenia roślinnego i orzechach. Oprócz tego maj bardzo szeroki wybór warzyw za wyjątkiem: brokułów, ziemniaków i kukurydzy. W diecie tej ważne jest także odpowiednie nawadnianie organizmu. Istotne jest jednak to, aby napoje te nie były słodzone.

Dieta cukrzycowa bazuje głównie na takich produktach jak: morskie ryby, chude mięso, kefiry , twarożki, owoce i warzywa. Bardzo ważne jest to, aby ściśle przestrzegać diety . Chodzi bowiem o poziom cukru we krwi. Oprócz diety ważną rolę pełnią także leki obniżające poziom cukru we krwi. Dieta cukrzycowa jest dopasowywana indywidualnie dla każdego pacjenta. Powinna jednak pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne.

Dieta cukrzycowa
Oceń ten artykuł.

Pozostaw komentarz