Grill w 5 minut – sprawdź pomysły na szybkie przekąski | Na Tropie
Strona główna » Styl życia » Grill w 5 minut – sprawdź pomysły na szybkie przekąski

Grill w 5 minut – sprawdź pomysły na szybkie przekąski

Grill w 5 minut – sprawdź pomysły na szybkie przekąski

Słońce w pełni, brykiet czeka w gotowości. Nadszedł wreszcie upragniony czas na grilla. Z tej okazji warto zadbać o ciekawe, smakowite i szybkie przekąski. Tym menu zdobędziesz serca wszystkich zaproszonych gości!

  1. Szaszłykowa słodkość

Owoce z grilla szturmem zdobywają popularność na polskich stołach. Można je grillować luzem, jednak jeszcze ciekawiej będą prezentować się w formie szaszłyka. Jakie owoce zatem wybrać? Postaw na słodkie jabłka, winogrona, truskawki, arbuza, ananasa i brzoskwinie. Tę słodką kompozycję możesz urozmaicić np. serem mozzarella, orzechami włoskimi, czy też daktylami. Jeśli chcesz uniknąć ich przypalenia, przed grillowaniem dokładnie wymocz je w zimnej wodzie. Szaszłyki można dodatkowo skropić sokiem z cytryny i limonki lub zaserwować z dodatkiem sosu cytrynowo-miodowego.

2. Grillowany „burger” z bakłażana, pomidorów i mozzarelli

Kto powiedział, że na grillu musi zawsze lądować mięso? Oto kolejne danie, które posmakuje z pewnością nie tylko fanom żywności wege. Do jego zrobienia potrzebujesz bakłażanów, pomidorów, mozzarelli, oliwy z oliwek, przypraw oraz ziół (wybierz swoje ulubione). Bakłażany po umyciu pokrój w plastry o grubości ok 2-3 cm, podobnie uczyń z pomidorami i mozzarellą. Składniki układaj jeden po drugim, następnie przebij środek szpikulcem od wykałaczki, aby całość trzymała się blisko siebie. „Burgery” skrop oliwą z oliwek, dodaj przyprawy i grilluj z każdej strony. Tego typu danie najlepiej podawać z sosem jogurtowo-miętowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, mięta).

3. Szparagi w szynce parmeńskiej

Do przygotowania tego dania niezbędne będą: szparagi (najlepiej zielone), oliwa z oliwek, przyprawy (sól, pieprz), szynka parmeńska, ocet balsamiczny. Zacznij od oczyszczenia szparagów, przyprawienia ich i skropienia oliwą z oliwek. Następnie każdego ze szparagów owiń jedną lub dwiema warstwami szynki parmeńskiej i połóż na rozgrzanym grillu. Gotowe podawaj z octem balsamicznym. Możesz dodać również posiekane orzechy (włoskie, brazylijskie).

4. Ryba w ziołach

Ten przepis jest uniwersalny, gdyż można go wypróbować z wieloma rybami, np. pstrągiem, szczupakiem, linem, halibutem, czy łososiem. Podobnie rzecz ma się z przyprawami: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek, pietruszka – każda z tych przypraw świetnie komponuje się z rybą. Do tego jeszcze marynata z wina, cytrynowa lub jogurtowa i mamy pięknie skomponowane danie. Wypatroszoną rybę można grillować na dwa sposoby. Pierwszy to umycie jej, natarcia przyprawami (wewnątrz i na zewnątrz), skropienie obficie sokiem z cytryny, włożenie do środka świeżych ziół (razem z nimi możesz też dodać plasterki cytryny, marchewki lub pomidora), natarcie oliwą i zawinięcie w folię aluminiową. Drugi to natarcie ryby marynatą i grillowanie w folii.

 

Wszystkim grillującym życzymy smacznego!

Oceń ten artykuł.
1 Komentarz
    • Doma
    • 5 czerwca 2017

    Omg jakie pyszności!!!

    Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *