Zdrowotna moc jagód | Na Tropie
Strona główna » Zdrowie » Zdrowotna moc jagód

Zdrowotna moc jagód

Zdrowotna moc jagód

Jagody są niezwykłymi owocami. Można dodawać je do deserów, drinków, sałatek lub do dekoracji ciast. Można także zjeść je bez żadnych dodatków i wciąż będą smakować doskonale. Jagody, oprócz dostarczania wspaniałych doznań dla podniebienia, dają rówież wiele korzyści zdrowotnych.

JAGODY:  kilka faktów, które mogą Was zaskoczyć:

Jagody są pełne przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać chorobom i są odpowiedzialne za poprawę kondycji skóry oraz włosów.

Owoce jagód są niskokaloryczne, co oznacza, że można jeść właściwie bez ograniczeń, ponieważ nie powodują one przybierania na wadze.

Średniej wielkości truskawka ma od 3 do 6 kalorii, natomiast szklanka borówek to tylko 80 kalorii. Można więc niezdrowe przekąski zastąpić miseczką świeżych jagód. Smaczne o i wiele zdrowsze.

Jagody w większości składają się z wody. Ok 85% każdego owocu to czyste H20. Reszta to głównie błonnik, który pomaga utrzymać odpowiednią wagę i zdrowie jelit.

Jagody bogate są w kwas foliowy (witamina B), który znany jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Poprawia on pracę układu sercowo – naczyniowego, może również przyczynić się do uniknięcia zaburzeń nastroju, w tym także depresji. Owoce jagód powinny jeść zwłaszcza kobiety w ciąży, ponieważ kwas foliowy w nich zawarty pomaga płodowi prawidłowo się rozwijać i zapobiega powstawaniu neurologicznych wad wrodzonych.

Odżywcze składniki zawarte w jagodach zapobiegają powstawaniu cukrzycy typu II. Są również doskonałym uzupełnieniem diety dla osób, u których już wykryto diabetyzm. Dzięki wspomnianej już zawartości błonnika i naturalnej słodyczy bez rzeczywistej zawartości cukru, są idealne dla tych cukrzyków, którzy szukają smacznych zastępników batoników i ciasteczek.

Jagody wykazują podobne właściwości co żurawina w kwestii łagodzenia efektów zakażenia dróg moczowych. Sok z jagód może okazać się więc zbawienny dla wszystkich osób, które borykają się z powracającym zapaleniem pęcherza. Jak również ciekawą odmianą dla żurawiny.

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców sugerują, że polifenole zawarte w jagodach pomagają pozbyć się toksyn nagromadzonych w mózgu, które odpowiedzialne są za chorobę Alzheimera. Nie jest to oczywiście cudowne antidotum na tą chorobę, ale wszystko co może pomóc warte jest wypróbowania.

Można zamrażać jagody bez obawy o utratę ich odżywczych właściwości! Oznacza to, że można zaopatrzyć się w borówki na wiele miesięcy, zwłaszcza na zimę, kiedy dostępność tych owoców w sklepach jest mocno ograniczona.

Jagoda zdrowia doda

Nie zgłoszono do tej pory jakichkolwiek przeciwwskazań, które mogłyby przeszkodzić włączeniu jagód do jakiejkolwiek diety. Są one tak zdrowe i smaczne, że teraz nie pozostało już nic innego jak tylko pobiec na rynek i zaopatrzyć się w kosz świeżych jagód.

Oceń ten artykuł.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *