Zielona herbata – cudowny eliksir na odchudzanie? | Na Tropie
Strona główna » Zdrowie » Zielona herbata – cudowny eliksir na odchudzanie?

Zielona herbata – cudowny eliksir na odchudzanie?

Zielona herbata – cudowny eliksir na odchudzanie?

Zielona herbata doskonale wspomaga proces odchudzania – zapewne każdy z nas zetknął się z taką opinią. Ale czy rzeczywiście tak jest? Czy zielona herbata w każdej postaci ma tak samo dobry wpływ na naszą sylwetkę?

Właściwości zielonej herbaty

Niezwykły smak zielonej herbaty odkryli mieszkańcy krajów azjatyckich ok 5 tysięcy lat temu. Od tego momentu zdążyli poznać setki właściwości oraz sposobów na przyrządzanie tego napoju. Europejczycy dopiero niedawno zainteresowali się zieloną herbatą i powoli zaczynają doceniać jej wartość. Niepowtarzalny smak i korzyści zdrowotne sprawiają, że coraz częściej sięgamy właśnie po zieloną herbatę, rezygnując tym samym z herbaty czarnej.

Czym właściwie uzasadnione jest zainteresowanie tym zielonym naparem? Jednym z powodów może być sposób w jaki sposób zielona herbata oddziałuje na nasz organizm. Przede wszystkim jest źródłem wielu witamin jak chociażby: A, B1, B2, B5, C, K, czy PP. Zawiera także sole mineralne oraz liczne związki mineralne, w tym: magnez, miedź, wapń i żelazo. Podstawowe zalety picia zielonej herbaty to:

  • Przyspieszenie metabolizmu,
  • Szybsze spalanie tłuszczu,
  • Usuwanie toksyn z organizmu,
  • Działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe,
  • Obniżenie poziomu cholesterolu.

Zielona herbata wspomaga proces trawienia, dlatego może okazać się również zbawieniem dla każdego, kto cierpi na problemy trawienne i wzdęcia. Wielu ludzi chwali ją także ze względu na właściwości pobudzające, które pozwalają na skuteczne zastąpienie kofeiny w każdej innej postaci.

Sposób przyrządzania

Podstawowym błędem popełnianym podczas przygotowywania zielonej herbaty jest zalewanie jej liści wrzącą wodą. W ten sposób traci ona wszystkie swoje szlachetne właściwości i  staje się cierpka w smaku.

Szczegóły przygotowania:

  • Optymalna temperatura parzenia zielonej herbaty wynosi 75 stopni Celsjusza.
  • Czas parzenia: 5 minut (maksymalnie).
  • Z jednego suszu można przygotować 2 lub 3 szklanki wywaru (bez utraty odżywczych wartości).

A co z herbatami w torebkach? Ludzie częściej sięgają po herbatę w takiej postaci, ponieważ jest ona szybsza do przygotowania. Niestety, ekspresowa herbata jest zazwyczaj zbieraniną rozdrobnionych liści oraz barwników i aromatów. Traci ona w ten sposób swój charakterystyczny smak i drogocenne dla nas właściwości.

Czy zielona herbata odchudza?

Kofeina zawarta w zielonej herbacie łączy się z przeciwutleniaczami, przyczyniając się tym samym do utraty masy ciała. Nie można stwierdzić, czy sam wywar jest cudownie odchudzającym eliksirem, ale z całą pewnością działa on wspomagająco na proces utraty tłuszczu. Dodatkowo, nieposłodzona herbata jest pozbawiona kalorii, więc można ją pić właściwie bez ograniczeń.

Oceń ten artykuł.

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *